Bpm berekenen

BPM berekenen

De feiten op 'n rijtje

Iedereen die een auto voor het eerst op een Nederlands kenteken laat registreren, betaalt (voor iedere auto) eenmalig BPM. Handig dus om te weten hoe BPM berekenen precies werkt, zodat u zelf een indicatie heeft van het bedrag dat u gaat betalen. Maar wat is BPM precies en wanneer betaalt u nu een BPM-bedrag? De feiten vindt u hier allemaal op 'n rijtje.

Wat is BPM?

De afkorting BPM staat voor Belasting op Personenauto's en Motorrijwielen. Als u een nieuwe auto koopt of een auto uit het buitenland importeert en op Nederlands kenteken laat zetten, betaalt u eenmalig BPM over de desbetreffende auto (of moterrijtuig). Het BPM berekenen van een auto gebeurt deels op basis van de catalogusprijs en deels op de mate van zuinigheid (CO2-uitstoot) van het auto. Bij andere voertuigen, zoals een motor of bestelwagen, wordt het BPM berekenen alleen gekoppeld aan de catalogusprijs. Door de CO2-uitstoot op te nemen in het BPM berekenen, moeten consumenten worden geprikkeld om een zuinige auto te kopen. Zo zullen er meer zuinige auto's op de weg komen en dit zal bijdragen aan een gezonder milieu. Elektrische auto's en erg zuinige auto's zijn namelijk vrijgesteld van BPM en dat geldt voor veel mensen als een financi'le meevaller. En daarmee draagt u ook nog eens bij aan het milieu!

Waar komt BPM vandaan?

In 1993 werd de BVB (Bijzondere Verbruiks Belasting) opgevolgd door het BPM. De PM die toen gold, werd in 100 maanden opgebruikt met 1% per maand. Na deze 100 maanden (in totaal dus 8 jaar en vier maanden) was het totale tegoed opgebruikt en moest men weer opnieuw BPM betalen. Het gevolg hiervan? Een grote invoer van oude vervuilende auto's uit het buitenland! Dit was natuurlijk ontzettend schadelijk voor het milieu en het plan moest anders worden angepakt. Zo is het BPM veranderd naar éénmalige betaling bij het op Nederlands kenteken registreren van een auto en werd het BPM berekenen deels gebaseerd op de CO2-uitstoot van een auto. Zo wil met de stroom van vervuilende auto's uit het buitenland tegengaan, zodat wij allemaal helpen aan een bter milieu.

Wanneer betaal ik BPM?

BPM betaalt u enkel wanneer een auto voor de éérste keer op een Nederlands kenteken registreert. Als u een tweedehands auto binnen Nederland koopt, dan is er dus geen sprake van het betalen van BPM. Bij import van een auto uit het buitenland is de BPM wel van toepassing en kunt u gebruik maken het BPM berekenen om het goede bedrag met uw handelspartner af te spreken.

Wanneer krijg ik BPM terug?

Bij export van een auto naar het buitenland binnen de Europese Unie heeft u als exporteur het recht om de betaalde BPM over de uito terug te vragen. Dit proces zal schriftelijk verlopen en het precieze bedrag zal afhangen van de leeftijd van de auto die wordt geëxporteerd. Ook hier zal een precieze BPM berekening goed van pas komen. Bent u van plan een nieuwe auto te kopen, te importeren of uw eigen auto naar het buitenland te exporteren? Bereken dan hier gemakkelijk uw BPM en weet waar u mee te maken heeft!